Marlene Dietrich

Z Wikipedije
Źi na bok: Nawigacija, Pytaś
Marlene Dietrich
Marlene Dietrich in Morocco trailer crop.JPG
Zakładne daty
datum naroźenja: 27. decembra 1901
rodne město: Berlin
datum wumrěśa: 6. maja 1992
městno wumrěśa: Paris
Wobźěłaś
p  d  w
Information icon.svg

Marlene Dietrich (* 27. decembra 1901 w Schönebergu (źinsa źěl Barlinja); † 6. maja 1992 w Parisu; pšawje Marie Magdalene Dietrich) jo była nimski roźona grajarka a spiwarka, kenž jo w lěśe 1939 amerikańske staśaństwo pśiwzeła.

Wóna jo jadna z njewjele nimskorěcnych wuměłcow, kótarež su teke mjazynarodnu sławu zdobyli. Typiski za nju su byli jeje dłujkej noze, jeje dłymoki, erotiski głos a woblaki z zecami, kenž su pón w lětach 30. nastali modiske za žeńske.

Marlene Dietrich jo zachopiła swóju karieru ako źiwadłownica a w nimych filmach w tak pomjenjonych złośanych dwaźastych w Barlinju. Jeje zlět k mjazynarodnej sławje jo se zachopił w 1930 z głownu rolu w filmje Der blaue Engel režisera Josefa von Sternberga. Gromaźe z Sternbergom jo pójšła w 1930 do USA, źož su wucynili dramu Marokko z Garym Cooperom, za kótaruž jo nominaciju za Oscara dobyła. Z filmami ako Shanghai-Express (1932) a Der große Bluff (1939) wóna jo se etablěrowała ako prědna nimska filmowa gwězda w Hollywooźe.

Za cas nacionalsocializma w Nimskej wóna jo se wopěrała, až by NS-Propaganźe pomagaś. Město togo wóna jo se za cas 2. swětoweje wójny angažěrowała pśi wótwardowanju amerikańskich wójskow. W lěśe 1947 jo jej prezident USA Harry Truman medalju lichoty pósćił.

Filmografija[wobźěłaś]

  • 1922: So sind die Männer (Der kleine Napoléon)
  • 1922: Tragödie der Liebe
  • 1923: Der Mensch am Wege
  • 1923: Der Sprung ins Leben
  • 1925: Eine Dubarry von heute
  • 1925: Manon Lescaut
  • 1926: Der Juxbaron
  • 1926: Der Tänzer meiner Frau
  • 1926: Kopf hoch, Charly!
  • 1926: Madame wünscht keine Kinder
  • 1927: Prinzessin Olala
  • 1927: Sein größter Bluff
  • 1927: Café Elektric
  • 1928: Ich küsse Ihre Hand, Madame
  • 1929: Das Schiff der verlorenen Menschen
  • 1929: Die Frau, nach der man sich sehnt
  • 1930: Gefahren der Brautzeit, Fred Sauer
  • 1930: Der blaue Engel
  • 1930: Marokko
  • 1931: X27
  • 1932: Shanghai Express
  • 1932: Blonde Venus
  • 1933: Das hohe Lied
  • 1934: Die scharlachrote Kaiserin
  • 1935: Die spanische Tänzerin
  • 1936: Der Garten Allahs
  • 1936: Sehnsucht
  • 1937: Engel
  • 1937: Tatjana
  • 1939: Der große Bluff
  • 1940: Das Haus der Sieben Sünden
  • 1941: Die Abenteurerin
  • 1941: Herzen in Flammen
  • 1942: Die Freibeuterin
  • 1942: Pittsburgh
  • 1942: The Lady is willing
  • 1944: Follow the Boys
  • 1944: Kismet
  • 1946: Martin Roumagnac
  • 1947: Golden Earrings
  • 1948: Eine auswärtige Affäre
  • 1949: Jigsaw
Marlene Dietrich w Die rote Lola (1950)
  • 1950: Die rote Lola
  • 1951: Die Reise ins Ungewisse
  • 1952: Engel der Gejagten
  • 1956: In 80 Tagen um die Welt
  • 1957: Die Monte Carlo Story
  • 1958: Im Zeichen des Bösen
  • 1958: Zeugin der Anklage
  • 1961: Das Urteil von Nürnberg
  • 1962: The Black Fox
  • 1964: Zusammen in
  • 1972: I wish you Love
  • 1978: Schöner Gigolo, armer Gigolo
  • 1984: Marlene

Źěło (spiwy)[wobźěłaś]

  • Nimm dich in Acht vor blonden Frau'n
  • Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt
  • Wenn die beste Freundin
  • Quand l'amour meurt
  • Wenn ich mir was wünschen dürfte
  • Die Welt war jung
  • Ich hab noch einen Koffer in Berlin
  • Es liegt in der Luft
  • Ich bin die fesche Lola
  • Give me the man
  • Falling in love again
  • Kinder, heut' abend, da such ich mir was aus
  • Peter
  • Johnny, wenn du Geburtstag hast
  • Paff, der Zauberdrachen
  • Leben ohne Liebe kannst du nicht
  • Cherche la rose
  • Sag mir, wo die Blumen sind
  • Die Antwort weiß ganz allein der Wind
  • Lili Marleen
  • The boys in the backroom
  • Awake in a dream
  • Illusions
  • The laziest gal in town
  • I may never go home anymore
  • Allein in einer großen Stadt
  • Bitte geh nicht fort (Ne me quittes pas)
  • Mein blondes Baby
  • Blond woman
  • You´ve got that look
  • Peter
  • Hot voodoo
  • Lieber Leierkastenmann
  • Untern Linden... untern Linden
  • Das war in Schöneberg
  • Das war sein Milljöh
  • Wo hast du nur die schönen blauen Augen her
  • Wenn du einmal eine Braut hast
  • Du hast ja keine Ahnung wie schön du bist Berlin

Eksterne wótkaze[wobźěłaś]

Commons